SADRZAJ
 
 
  
Diskusije
  
Vijesti
   
Dokumenti
   
Filmovi
  
Spiskovi
  
Slike
   
Drugi o KF
   
O nama
   
Linkovi
   
Kontakt
   
Glavna
 

Pretrazi Krajinaforce:


 
 ZLOCINI HRVATSKE
 


 
  Prijavite zlocine
  
Cinjenice
 
 Oluja
   Bljesak
   Medacki Dzep
 
 Miljevacki Plato
 
 Jasenovac
 
 Kako je unistena Krajina
 
 Zlocini Hrv. vojske i policije
 
 Zlocini u "Oluji", svjedoci

 



   KORISNO
 

   Domace ustanove
 
 International Organizations
   
Humanitarno-pravna pomoc
   
Kako do penzije u Hrvatskoj
    Promocije knjiga
   
Konvertor cirilice u latinicu


 



 


   "OLUJA" - ZLOCIN KOJI JOS TRAJE
 
"Oluja" - udruzeni zlocinacki poduhvat


Stvari koje treba znati
Ideja genocida
Pokolj Srba moze da pocne
Naredba o povlacenju
"Postivanje" ljudskih prava
Ubijanja i klanja
Rusenja i paljenja
Svi peru ruke
Izvjestaj UN-a
Zlocini ne prestaju
Novine pisu
Kuda dalje
Izjave svjedoka
Da se ne zaboravi
Zivot izbjeglica
Nestali
Zivot u izbjeglickom kampu
Stanarska prava
Reakcije
Transkript: "Oluja nad Krajinom"
"Brijunski transkripti"
1995 - 2005


PAD REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE I
POSMATRAČKA ULOGA UN-a

 
 

... (L57A/R57A) Od 135.000 Srba koji su živjeli u južnom sektoru, UN je ustanovio da je ostalo samo oko 2.000. Svi koji su bili u mogućnosti pobjegli su u strahu do sada tradicionalnih posljedica pobjede u ovoj zemlji. Značajno je da je plan Hrvatske vojske uključivao i odredbu o momentalnom uklanjanju dokaza borbi i razaranju, uključujući uklanjanje poginulih i ranjenih od granatiranja, čišćenje ulica u području Knina i Drniša gdje je pripremljeno precizno kontrolisano TV emitovanje i novinarsko izvještavanje. Iza ove maske mi smo još uvijek nailazili na ratni haos i etničko čišćenje, dva mjeseca kasnije, od trenutka kad je borba završena.

(L58/R58) Hrvatska vojska počinje sistematsko pljačkanje sela i gradova, uključujići spaljivanje zgrada i usjeva, zatim obijesno ubijanje i neograničenu pljačku stoke. Nedjeljama hrvatska vojska i specijalne snage policije su ulazile po drugi put u neka mjesta. Spaljivali su kuće koje su već bile potpuno uništene. Moj hrvatski kolega, general Čermak mi je stalno govorio da oni vrše čišćenje da bi bili sigurni da je područje očišćeno od četnika. To je izgleda uključivalo ubijanje do posljednjeg srpskog terorističkog psa.

(L59A/R59/A) Postojala je očigledna metoda u razaranju. Ponekad su to bili teško naoružni kordoni specijalne policije i misteriozne vatre u toku noći, drugi put su to bili vojnici na dnevnom svijetlu koji kao da su željeli dobrodošlicu gledaocima s kamerama.

(L60/R60)Tu su i izvještaji civilne policije UN-a o batinanju i pojedinačnom ubijanju ali kao što sam već rekao jedna strana hrvatske vojske uspjela je u tom, da gotovo niko nad kim bi se moglo počiniti nasilje nije ostao. Ipak, sistematsko pljačkanje sela i ono malo preostalog stanovišta nastavilo se nedjeljama. Čak i udaljenija sela i poljoprivredna imanja su bila planski uništena, isključujući svaku mogućnost opstanka na toj zemlji za preostale Srbe ili za one koji bi mogli razmisliti o Tuđmanovom javnom pozivu za povratak.

(L65/A/R65A) Sedma brigada hrvatske vojske, Pume, koja je prva stigla u Knin, počela je pljačkanje ispred moje komadne, baš kad su njihove vođe stajale na kapiji govoreći mom potčinjenom puk. Andreju Lesliju da su oni disciplinovani profesionalci čije su trupe pod strogom kontrolom. Ovaj video je tada snimljen...

 

12.10.1995. KOMANDANT UN ZA SEKTOR JUG
BRIGADNI GENERAL
Alan Forand




 

HRVATSKI HELSINŠKI ODBOR
 

IZJAVA BROJ 29

(PREPIS)

 

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava želi obavijestiti javnost o sadašnjem stanju istrage o kršenju ljudskih prava, koju ova nevladina organizacija provodi na novooslobođenim područjima Hrvatske. Ovo se posebno odnosi na stanje poslije akcije "Oluja" u bivšim sektorima "Sjever" i "Jug".

. . . .

 

U selu Gošić, zaseok Borak, najvjerojatnije 27. kolovoza 1995, prilikom masakra, ubijeno je 8 osoba, i to:
 

1. Borak Savo (1925.)
2. Borak Vasilj (1927.)
3. Borak Grozdana (1920.)
4. Borak Marija (1914.)
5. Borak Kosa  
6. Borak Milka (1920.)
7. Borak Dušan (1937.)
8. Mažibrada Joka  

 

 

Svi ubijeni tajno su sahranjeni od pripadnika MUP-a na kninskom groblju pod rednim brojem 543. do 550., bez imena i prezimena. MUP je odbio predati posmrtne ostatke obiteljima poginulih, u cilju sahrane na lokalnom groblju. Sve to upućuje na činjenicu da je MUP i ovom prilikom pokušao prikriti ratni zločin.

Odbor je jednako tako istraživao i masakr u selu Grubori, počinjen 26. kolovoza 1995. od strane regularnih jedinica HV. Za ovu akciju general Čermak, zapovjednik kninskog zbornog područja, izjavio je da je to bila "antiteroristička akcija".
S tim u vezi Odbor objavljuje slijedeće podatke o navodnim teroristima.


Ubijeni su:

1. Miloš Grubor rođen 1915 2 metka u glavu.
2. Jovo Grubor rođen 1930 ubijen na livadi dok je čuvao krave.
3. Marija Grubor rođena 1905. godine izgorjela u kući.
4. Milka Grubor rođena 1944. godine ubijena pokraj kuće.
5. Đuro Karanović rođen 1950. godine.  

 

 

Odbor istražuje i počinjene zločine u zaseocima pokraj Zrmanje, gdje je, prema do sada prikupljenim podacima, ubijeno 9 osoba.

U zaseoku Gudura ubijen je Marčetić Milan, rođen 1948. godine. U zaseoku Milanovići ubijen je Šujica Dušan, rođen 1927. godine. Zločin se dogodio 29. rujna 1995. oko 17 sati. Zločin je izvršilo 10 osoba koji su svi bili u uniformama sa pancirnim košuljama. Obojica ubijenih sahranjeni su na mjesnom groblju.

U istom mjestu ubijeni su još i Milanović Vlado (star 50 godina, spaljen u kući) i Marčetić Boro, Komazec Gojko, rođen 1938. godine viđen na dan ubojstva 6.09.1995. u policijskoj stanici Gračac. Tijelo je pronađeno sa tri metka u želucu.

U zaseoku Čanci ubijen je, neutvrđenog dana koncem mjeseca rujna, Čanak Đuro star 80 godina, čiji je sin Mirko poginuo kao hrvatski gardista.

Starica Marta Vujnović, rođena 1906. godine, ubijena je 21. kolovoza 1995., sahranjena je pored mjesta ubojstva.

U istom mjestu, u jednoj od preostalih kuća, ubijena je Marta Vujnović rođena 1908. godine, čiji je poluraspadnuti leš pronađen zamotan u deci od strane naših promatrača, u drugoj polovini listopada, a nalazio se u kući u Oton Polju.

U Palanci, dolina Zrmanje, ubijen je i Dušan Brkić, tijelo pronađeno kraj Vrela Zrmanje, u raspadanju, spaljeno. Njegov brat Bogdan Brkić, rođen 1926. godine, dva puta podvrgnut mučenju. Prvi put paljene su mu noge, a drugi puta, 28.09.1995., pretučen je i slomljena su mu dva rebra. Oba puta mučenje su izvele osobe u uniformama hrvatske vojske.

Odbor raspolaže podacima da je 16. listopada 1995. u mjestu Brdo kod Vojnića, ubijena Stanka Grudić Rajić. Početkom prošlog mjeseca nestala je iz svoje kuće u Pločama (Gračac) Mika Banjeglav. Pronađena je ubijena, izmasakrirana i skalpirana.
Kako bismo ukazali na postupke MUP-a koji imaju za cilj sakrivanje zločina počinjenih na novooslobođenim područjima Hrvatske, želimo upozoriti na slučaj Đure Mandića, starog 81. godinu, iz Tominog Gaja kod Gračaca.

Đuro Mandić masakriran je 25. kolovoza 1995. u svom dvorištu. Tom prilikom odrubljena mu je glava i obadvije ruke, a na tijelu su se vidjeli i tragovi bestijalnog mučenja. Bliski srodnici tu su ga i sahranili, ali kad su tražili da ga sahrane na mjesnom groblju, leš su oteli pripadnici MUP-a i bez njihove dozvole i prisutnosti navodno ga sahranili u Gračacu.

Vezano uz izjavu MUP-a od 04. listopada 1995., kojom se demantiraju tvrdnje Hrvatskog helsinškog odbora o postojanju masovnih grobnica u Gračacu, Odbor izjavljuje slijedeće:

Na gračačkom groblju 30. listopada 1995. nalazilo se 156 grobnih humaka i križeva, i to većina s oznakom N.N., a samo dvadesetak s imenom i prezimenom. Poslijednji broj na križu nosi redni broj 753,. dok je prilikom boravka posmatrača helsinškog odbora na istom groblju, 09. listopada 1995., redni broj na poslijednjem križu bio 622.

. . . .

Ostala grobišta prema dosad prikupljenim podacima:

Groblje Korenica 21 grobni humak s križem početak listopada.
Vrlika 6 grobnih humaka početak rujna.
Mandići 6 grobnih humaka 24. rujan.
Vodoteč 8 grobnih humaka 1. rujan.
Dvor 77 grobnih humaka 07. rujan.
Petrinja 142 grobna humka 14. rujan.
Mali Šaš 14 grobnih humaka druga polovina rujan.
Glina 38 grobnih humaka od toga 30 starih 14 dana.
Gornja Oraovica 7 grobnih humaka otkrivenih 25 listopada.
Krbavica 2 grobna humka druga polovina listopada.
Miklanušić 15 grobnih humaka kraj listopada.
Karamarković 5 grobnih humaka početak listopada.
Poljani 2 grobna humka početak listopada.
Ostojići - Donji Žirovac 5 grobnih humaka polovina listopada.
Vranjići 4 grobna humka sredina listopada.
Zagreb, 2. "studeni" 1995. Predsjednik HHO
Ivan Zvonimir Čičak


Izvor: "Veritas"


 


  
AKTUALNO
 


 
 FILMOVI
 

   Pad Krajine
   Jedinica
  
Na Drini grobnica
  
Mucenici - Lora
  
Rat koji se mogao izbjeci
  
Oluja nad Krajinom
  
Proboj Koridora
  
Istina
  
Republika Srpska Krajina ...

   I jos mnogi
drugi
 
 

 

 


 
 ZASTITA
 

   NOD32 - antivirus
   ZoneAlarm - firewall

 
 Ad-Aware - spyware cistac
   Firefox
- internet browser



 

 

 

Copyright Krajinaforce - All Rights Reserved.  Best viewed using 1024x768 or higher resolution. Designed by dj-zombi