SADRZAJ
 
 
  
Diskusije
  
Vijesti
   
Dokumenti
   
Filmovi
  
Spiskovi
  
Slike
   
Drugi o KF
   
O nama
   
Linkovi
   
Kontakt
   
Glavna
 

Pretrazi Krajinaforce:


 
 ZLOCINI HRVATSKE
 


 
  Prijavite zlocine
  
Cinjenice
 
 Oluja
   Bljesak
   Medacki Dzep
 
 Miljevacki Plato
 
 Jasenovac
 
 Kako je unistena Krajina
 
 Zlocini Hrv. vojske i policije
 
 Zlocini u "Oluji", svjedoci

    KORISNO
 

   Domace ustanove
 
 International Organizations
   
Humanitarno-pravna pomoc
   
Kako do penzije u Hrvatskoj
    Promocije knjiga
   
Konvertor cirilice u latinicu


  


   "OLUJA" - ZLOCIN KOJI JOS TRAJE
 
"Oluja" - udruzeni zlocinacki poduhvat


Stvari koje treba znati
Ideja genocida
Pokolj Srba moze da pocne
Naredba o povlacenju
"Postivanje" ljudskih prava
Ubijanja i klanja
Rusenja i paljenja
Svi peru ruke
Izvjestaj UN-a
Zlocini ne prestaju
Novine pisu
Kuda dalje
Izjave svjedoka
Da se ne zaboravi
Zivot izbjeglica
Nestali
Zivot u izbjeglickom kampu
Stanarska prava
Reakcije
Transkript: "Oluja nad Krajinom"
"Brijunski transkripti"
1995 - 2005


HUMANITARNI KRIZNI ŠTAB


K O M E N T A R


... hronološki podaci o kršenjima ljudskih prava prikupljeni su na osnovu izvještaja primljenih od vojnih posmatrača UN (UNMO), civilne policije UN (UNCivPol), štabova UN u bivšim Sektorima sjever i jug (HLJ, SN, SS), bataljona UN u tim sektorima i pet timova za akciju u oblasti ljudskih prava (HRAT) osnovanim nakon hrvatske ofanzive. Samo kršenja koja je zapazilo osoblje UNPF-UNCRO su uključena u hronološke podatke. Osoblje UN je takođe primilo mnoge dodatne vjerodostojne izvještaje o kršenjima ljudskih prava. Mi nastavljamo da ispitujemo ove izvještaje o povredama ljudskih prava.

Informacije koje su dobili posmatrači UNPF-UNCRO su daleko od toga da budu potpune i ne predstavljaju potpun izvještaj o kršenjima ljudskih prava u bivšim Sektorima sjever i jug. Naročito ograničenost kretanja koje je nametnula hrvatska vlast u velikoj mjeri ometala je proces prikupljanja informacija.

Kako se može vidjeti iz hronoloških podataka, bilo je raznih vrsta kršenja ljudskih prava, uključujući ubistva, paljenja i pljačkanja kuća i imovine, prebijanja i maltretiranja. Timovi UN zapazili su tela više od 70 Srba, civila i vojnika. Bili su svjedoci da je više od hiljadu kuća spaljeno i još veći broj opljačkan i uništen. Neke crkve i spomenici su takođe uništeni. Razaranje kuća i imovine se nastavlja tokom čitavog perioda. Mada se čini da paljenja kuća sada ima manje, i dalje stižu izvještaji o mnogim slučajevima paljenja i pljačke tokom prošle nedjelje. Uništavanje imovine i stočnog fonda će vjerovatno doprinjeti drugoj humanitarnoj krizi, jer se širom bivših sektora zalihe hrane smanjuju ...Zagreb, septembar 1995.
HRONOLOGIJA POVREDA LJUDSKIH PRAVA U SEKTORU JUG
(5.8. - 4.9.1995.)

 
RB DATUM MJESTO OPIS KRŠENJA LJUDSKOG PRAVA IZVOR INFORMACIJE

1.

05.08.

Knin Na putu za bolnicu leševi mrtvih vojnika su izvađeni iz vreća; njihova tijela su bila prethodno oskrnavljena.

SSHQ

4.

06.08.

Drniš - Knin Četiri leša u civilu nađena su duž ceste.

Kenbat

5.

06.08.

Korenica Vojnici HV su ušli u CZEBAT HQ i na silu oteli dva bivša srpska vojnika u civilu koji su potražili utočište u tom kompleksu kao raseljena lica

SSHQ

33.

09.08.

Između Kakme i Polače (GR WS400 M20) Nađen je leš muškarca starog oko 65 godina sa 5 metaka u kičmi, 2 u zadnjici, jednim u potiljku; 25 minuta ranije žrtva je viđena živa od vlasti hrvatske policije koja ga je fotografisala nedaleko od mjesta gdje je leš nađen.

Canbat

41.

11.08.

Gračac Nađena je žena stara oko 80 godina sa ranama starim dva dana. Jedan metak joj je rasjekao desni obraz, a drugi je okrznuo desni dio čela, ogolivši joj lobanju.  Evakuisana je do čete Indomed.

SS UNMO

55.

12.08.

Knin Nađeni su leševi dva čovjeka stara 65 i 90 godina, koji su ubijeni hicem u glavu u jednoj kući u Kninu. Smrt je nastupila oko nedjelju dana ranije, kada su vojnici HV viđeni kako ulaze u stan.

HRAT

57.

12.08.

Neteka pored Donjeg Lapca Jedan UNMO je čuo pucanj iz malokalibarskog oružja iz pravca u kom su 10 minuta ranije otišli hrvatski vojnici. Pronašao je leš muškarca starog između 25 i 30 godina u civilu sa prostrelnim ranama na nozi i na potiljku.

SS UNMO

68.

14.08.

Donji Lapac Vidjeli su hrvatsku miliciju i vojnike HV kako stoje oko leša čovjeka u civilu; na lešu je konstatovana rana na nozi i puškom nanijeta rana na glavi.

HRAT

86.

16.08.

Žagrović Nađena su četiri muška leša, pri čemu su izgleda sva četvorica ubijena više od nedjelju dana ranije. Dva leša su se nalazila u jarku pored magistralne ceste. Tragovi na putu su naveli na zaključak da su leševi dovučeni na to mesto s druge strane. Oba leša su bila samo u donjem vešu i majicama a jedan u papučama. Jednom lešu su izgleda osakatili ruku odsjecanjem nekoliko prstiju. Oba čovjeka su imala rupe od metka na glavi. Još jedan muški leš, takođe sa prostrelnom ranom na glavi, nađen je iza kuće umotan u ćebe. Četvrti leš je nađen napolju, ali zbog raspadanja nije bilo moguće ustanoviti razlog smrti.

HRAT

123.

22.08.

Stegnjaić Nađena je jedna starija žena mrtva u bunaru, vjerovatno samoubica. Prema pouzdanom izvještaju to se dogodilo dan nakon što su dva civila naoružana sa AK-47 ušli u kuću nje i njenog muža i pretili da će ih ubiti ako ne napuste te prostorije do sutradan.

HRAT

133.

25.08.

Grubori HRAT se vratio u selo uveče i našao dva muška leša: prvi, star oko 70 godina, je nađen na podu svoje spavaće sobe u pidžami, ubijen metkom u potiljak; drugi čovjek, star oko 65 godina, nađen je napolju preklan.

HRAT

140.

26.08.

Grubori Nađen je treći leš, ugljenisani ostaci žene stare oko 90 godina na ruševinama njene spaljene kuće.

HRAT

142.

26.08.

mjesto koje se drži u tajnosti Nađen je leš uniformisanog vojnika RSK sa prostrelnom ranom na glavi.

HRAT

143.

27.08.

Grubori Nađena još dva leša: muškarca starog 41 godinu i žene stare 51 godinu. Oboje nađeno napolju sa prostrelnom ranom na glavi.

HRAT

144.

27.08.

zaseok pored Golubića Nađena su četiri leša starijih civila i viđena jedna kuća u plamenu.

HRAT

172.

01.09.

Ivoševci Nađen je leš civila starog između 75 i 80 godina sa odsječenom glavom koja je bačena u svinjac; nedjelju dana ranije taj leš je viđen u jednom komadu.

UNMO

180.

04.09.

Babići, sjeverno od Kistanja Nađena je u automobilu žena stara 65 godina koja je izgleda dva puta pogođena u glavu. Istu ženu tim UNMO je vidio živu dana 01.09. i pružio joj pomoć oko njenog automobila.

UNMO

 

HRONOLOGIJA POVREDA LJUDSKIH PRAVA U SEKTORU SJEVER
(05.08. - 10.09.1995.)

RB DATUM MJESTO OPIS KRŠENJA LJUDSKOG PRAVA IZVOR INFORMACIJE

2.

05.08.

Glina - Dvor Od nekoliko izvora primljeni su izvještaji o granatiranju raseljenih lica na putu između Gline i Dvora. UNCivPol je radio-vezom razgovarao sa jednim licem srpske nacionalnosti u izbjegličkoj koloni između Gline i Dvora. Ovaj izvor je prijavio da je u roku od tri minuta u 17.20 sati bačeno šest granata. Izvor je ustanovio da su četiri lica ubijena, a deset ranjeno.

HRAT

4.

07.08.

Dvor Naoružani ljudi u uniformi ubili su devet civila invalida.

DanBat

18.

17.08.

Ukrajinski - osmatrački punkt Primljen je provjereni izvještaj da je streljan jedan vojnik RSK, poliven benzinom i zapaljen.

HRAT

33.

29.08.

Radašnica Nađena su dva leša pri čemu je jednom bila odsječena glava.

SN UNMO

55.

04.09.

Plaški U zamrzivaču nađena su dva leša, jedan u uniformi, a drugi u civilu.

SN UNMO

69.

10.09.

Svinjica Nađeno je tjelo muškarca Srbina sa prostrelnim ranama na glavi i na kičmi. Hrvatska policija nije dozvolila timu da uđe u kuću i prisustvuje ispitivanju.

UNCivPol


Zagreb, septembar 1995. godine HUMANIRARNI KRIZNI ŠTAB

Izvor: "Veritas"
 


 


  
AKTUALNO
 


 
 FILMOVI
 

   Pad Krajine
   Jedinica
  
Na Drini grobnica
  
Mucenici - Lora
  
Rat koji se mogao izbjeci
  
Oluja nad Krajinom
  
Proboj Koridora
  
Istina
  
Republika Srpska Krajina ...

   I jos mnogi
drugi
 
 

 

 


 
 ZASTITA
 

   NOD32 - antivirus
   ZoneAlarm - firewall

 
 Ad-Aware - spyware cistac
   Firefox
- internet browser 

 

 

Copyright Krajinaforce - All Rights Reserved.  Best viewed using 1024x768 or higher resolution. Designed by dj-zombi